Glasblazen

17 mei 2024 15:00
Eenmaal verliefd op Art Nouveau of Art Deco objecten, wil je ze nooit meer kwijt... Mocht u een lamp bij Antiek Stijl Webwinkel kopen, bedenk dan dat je een ambachtelijk product in handen hebt! Dit soort lampen gaat vaak mee met een verhuizing, want de lampen zijn tijdloos en blijven waardevol.

Gefascineerd door glas? Misschien heeft u weleens een glasblazerij van binnen gezien. Een bijzondere ervaring om glaskunstenaars van dichtbij aan het werk te zien. Met hun kunstzinnigheid en beheersing van de techniek dwingen ze respect af. Mooie Tiffany lampen produceren van rechte platen glas, maar ook het glasblazen met behulp van de blaaspijp is een betoverend procedé. Een glasblazer doet er ongeveer 8 jaar over voordat hij zich meesterglasblazer mag noemen, tot die tijd doet hij ervaring op als assistent van de meesterglasblazer.

Het proces van glasblazen

Er worden voor glasblazen drie ovens gebruikt.De eerste, de smeltoven, bevat het gesmolten glas. Dit wordt dag en nacht op 1120 ° verhit. De tweede oven is de inwarmoven. Deze wordt gebruikt voor het opnieuw opwarmen van het glas tijdens het productieproces. De derde oven is de afkoeloven. In deze oven worden de geblazen objecten langzaam afgekoeld gedurende enkele uren of dagen (afhankelijk van de grootte en de dikte van de objecten).Door de stukken gecontroleerd af te laten koelen, raakt het glas "ontspannen". Als dit niet gedaan wordt, barsten de objecten.

Het gereedschap

De belangrijkste instrumenten van een glasblazer zijn: Jacks, marver, scharen, pincet, blaaspijpen, punties en houten vormblokken en –plankjes.

Jacks: Pincetvormig instrument met lange benen waarmee het glas wordt ‘ingesnoerd’ en gevormd. 

Blaaspijp: Een lange holle metalen buis. Aan het einde wordt er het glas geplukt en langs het andere uiteinde wordt de lucht in het glas geblazen. 

Punty: Een gesloten metalen staaf. Deze wordt gebruikt voor het overzetten van objecten, voor het aanbrengen van glas en voor het maken van presse-papiers of sculpturen.

Glasblazersbank: Dit is de werkbank waarop de glasblazer het object vormt. Op twee evenwijdige rails wordt de blaaspijp of punty heen en weer gerold.

Zie onze TWENTIES en MOONLIGHTS