Marqueterie en intarsia in meubelen

15 mei 2013 11:02
Het op ingenieuze wijze versieren van meubilair middels marqueterie of intarsia wordt al sinds eeuwen gedaan. Klassieke en antieke meubels zijn vaak voorzien van de meest prachtige inlegwerken. Ook bij Antiek Stijl Webwinkel zijn meubelen verkrijgbaar met marqueterie en intarsia.

Termen

Marqueterie en intarsia zijn beide vormen van decoratief inlegwerk. Bij marqueterie wordt gebruik gemaakt van fineer dat wordt opgelegd op massief hout. Het kunstzinnige ambacht bestaat uit het in elkaar leggen van verschillende vormen fineer van diverse houtsoorten (dus verschillende kleuren) als een soort legpuzzel op zo'n wijze dat het basismateriaal niet meer dominant aanwezig is. Hierdoor ontstaat een waar kunstwerk. Bij intarsia wordt hout of een ander materiaal in het massieve hout van het meubel ingelegd. Intarsia is afkomstig van het latijnse woord intersere, dat invoegen betekent en van het Italiaanse woord tarsia waarmee inlegwerk wordt bedoeld.

Bloemmarqueterie en geometrische motieven

In Nederland werd bloemmarqueterie vanaf de 17e eeuw veelal toegepast bij het decoreren van meubilair. De gedetailleerde florale motieven bij bloemmarqueterie getuigen van grote precisie en kunstzinnigheid. In de categorie Antieke Bijzettafels/Sidetables zijn in tafel Antoinette, wandmeubel Cath√©rine en de Gall√© Tafel schitterende bloem marqueteri√ęn te ontdekken. Ook geometrische patronen kunnen het prachtige resultaat zijn van marqueteriewerk. Dit is onder meer te zien in Penanttafel Lyric, Penanttafel Lyrical, tafel met dienblad Trivia, Barokke Theetafel, koffietafel Lyre en de Zwaantafel.

Intarsia

Subtiele, maar zeer decoratieve intarsia details laten zich zien in bijzettafel Mahogany en Art Deco bijzettafel Jean. Ook armstoel Nice en de Office Chair hebben prachtige intarsia decoraties. Met name in de Art Deco periode werd intarsia gebruikt ter decorering van meubelen. Geometrische lijnen en vormen zijn hierbij sterk vertegenwoordigd. Kijk op deze website bij de categorie Meubelen voor antieke en klassieke meubelstukken. Meer Art Deco meubelen met intarsia zijn te vinden op www.artdecowebwinkel.com in de categorie Meubelen.