Het Jaar van Rembrandt: boeken en tips

28 maart 2019 11:59
Jaarlijks zijn er zo’n twee miljoen ogen op zijn bekendste werk, De Nachtwacht, gericht. In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Antiek Stijl Webwinkel staat stil bij de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw (en misschien wel van altijd).

De Leidse Rembrandt (1606-1669) heeft een enorm oeuvre achtergelaten. Niet alleen zijn schilderijen zijn geliefd. Ook met zijn etswerken en tekeningen, waaronder veel zelfportretten, maakte hij furore. De scènes op zijn werken lijken soms net echt en zitten vol gebeurtenissen en menselijke emoties. Rembrandt zette Nederland mede op de kunstkaart. 

Nijntje x Rembrandt

Speciaal voor het Jaar van Rembrandt is in samenwerking met het Rijksmuseum het nieuwe boek nijntje x rembrandt gemaakt. In het boekje zien we de opvallende gelijkenissen tussen de werken van Rembrandt en Dick Bruna, de ‘geestesvader’ van het wereldberoemde konijn. Want waar Rembrandt bekendstond om zijn grote werken met meer details dan je op één hand kunt tellen en een magisch gebruik van licht en donker, werkte Dick Bruna (1927-2017) juist in een geometrische stijl. Met heldere kleuren, duidelijke lijnen en creatieve vlakverdeling werden zijn werken beroemd. Maar Bruna en Rembrandt maakten allebei mensen, dieren en landschappen.

Een bijzondere introductie met de kunstwereld

En dat is slechts een van de aspecten van beide kunstenaars die overeenkomen. In nijntje x Rembrandt worden op bijzondere wijze de overeenkomsten (bijvoorbeeld de plaatsing van schoenen!) en verschillen uitgelicht. Een must om de allerkleinsten te introduceren met kunst, een prachtig collector’s item voor (groot)ouders en kunstfanaten. Bij Antiek Stijl Webwinkel is het boek, ook in het Engels, verkrijgbaar in een exclusieve cadeauset.

Dick Bruna's Nijntje voor De Nachtwacht

Dick Bruna's Nijntje voor de Nachtwacht. Foto: Nijntjes Newsroom 

Meer van Rembrandt is te vinden in Het Gouden Eeuw Boek, over bekende en minder bekende Nederlandse schilders in de zeventiende eeuw. Met zo’n 370 afbeeldingen in kleur is het een boek om tentoon te stellen op een tafel!

Het Gouden Eeuw Boek

Op pad door de Nachtwacht

De kunst van Rembrandt in het echt bekijken? Door het hele land en in verschillende musea zijn voor het Jaar van Rembrandt speciale tentoonstellingen georganiseerd. Tip: op de interactieve website www.beleefdenachtwacht.nl ontdek je alles over De Nachtwacht (de officiële naam is trouwens De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren). Ook is op deze website te zien op welke manieren de kunstenaar de blik van kijkers manipuleert.