Arts-and-craftsbeweging

3 augustus 2016 11:22
De arts-and-craftsbeweging was een door William Morris (1834 -1896) geleide 19de-eeuwse kunstzinnige sociale beweging, die streefde naar de terugkeer van vakmanschap en eenvoud van ontwerp als reactie op de massaproductie.

Historie Arts and Crafts

In dit blog besteden we aandacht aan de arts-and-crafstbeweging. Deze kunstbeweging was van grote invloed was op de latere Jugendstil- of Art Nouveau beweging.¬†Het doel van de arts-and-craftsbeweging was om kunst en handwerk met elkaar te verbinden. De beweging streefde naar eenheid tussen ontwerp en productie. Belangrijk hierbij was dat producten zowel mooi als nuttig waren. Men vond dat kunstnijverheidsproducten de nationale moraal weerspiegelden: goede producten betekenden een gezonde ethische moraal. Schrijver en kunstenaar John Ruskin (1819-1900) vormde de grootste inspiratiebron voor de arts-and-craftsbeweging. Volgens hem was wat mooi is in de architectuur nagebootst van vormen uit de natuur. De arts-and-craftsbeweging richtte zich voornamelijk op toegepaste kunst. Er werden esthetisch verantwoorde gebruiksvoorwerpen vervaardigd, zoals meubels, behang, tapijten, bestek, keramiek, sieraden, kleding en boeken.¬†Kunstzinnige woonaccessoires, ge√Įnspireerd op de Arts-and-crafts beweging zijn online verkrijgbaar bij Antiek Stijl Webwinkel. De artikelen zijn te herkennen aan de pure, natuurlijke vormen in aardse tinten. Voorop staat het ambacht waarmee de producten zijn gemaakt in combinatie met de schitterende patronen en motieven die prachtig passen in meer klassieke en antieke interieurs. Geniet van de historie en het vakmanschap van de Arts and Crafts movement. Laat u inspireren door de voorbeelden in dit blog.

 Kussen ChevrefeuilleGallé Tafel in Bloemmarquetterie 

Art Nouveau en Jugendstil

De idee√ęn van de arts-and-craftsbeweging verspreidden zich snel door Europa en de Verenigde Staten. Tegen het einde van de 19e¬†eeuw transformeerde de arts-and-craftsbeweging zich in de Art Nouveau kunststroming. Art Nouveau kunstenaars namen de idee√ęn van de arts-and-craftsbeweging over wat zich uitte in de volgende karakteristieken: traditionele, inheemse vormen en houtsoorten, naturalistische en organische motieven, Japanse motieven en Keltische motieven. Ontdek de wereld van de arts-en-craftsbeweging, de hervormers van de kunst, waaruit de Art Nouveau en Jugendstil stroming is ontstaan, bij Antiek Stijl Webwinkel. Bij Antiek Stijl Webwinkel vindt u ambachtelijk vervaardigde producten, gemaakt met liefde voor handwerk en vakwerk. Arts and crafts artikelen, Art Nouveau artikelen en Jugendstil artikelen zijn online verkrijgbaar bij Antiek Stijl Webwinkel.

Jugendstil Agenda 2017 Verguld Collier AiyanaSchaal Witte Pauw 

Arts-and-crafts behangsoorten & stoffen

Kijk in de categorie Behang en de categorie Meubelstoffen voor onze gehele collectie.

Stof Raspberry Rood  Behang Thistle 

Behang Alisa Behang Ilona Meubelstof Lily Chenille