Blauw bloed

20 april 2016 13:53
Het koningshuis is een belangrijke inspiratiebron voor de collectie van Antiek Stijl Webwinkel. We laten ons inspireren door de weelderige stijl en favoriete kleuren van koningen en koninginnen van vroeger en nu. Koningsblauw is daarbij onze favoriete kleur.

Historie

Over het ontstaan van de term blauw bloed als aanduiding voor een persoon van adelstand zijn verschillende verklaringen. De kleur blauw werd en wordt in vele culturen gebruikt om een bepaalde status aan te geven. Al in 55 v. Chr. zag Julius Ceaser dat de Picten (een stam in Engeland) hun gezicht en lichaam insmeerden met blauwe verf. In Japan was blauw aanvankelijk de kleur van de adel en ook in Spanje wordt de adel aangeduid met de kleur blauw. Napoleon liet zijn hele leger in indigoblauw-lakense uniformen steken en tot slot was koning Lodewijk IX van Frankrijk de eerste koning die veel blauw droeg. De status van de kleur blauw is vermoedelijk afkomstig van het feit dat het blauw verven van een stof vroeger een kostbaar proces was. Pas in de Late Middeleeuwen kon men de kleur blauw op grote schaal gemakkelijker en goedkoper maken. Vóór deze periode was de kleur blauw voorbehouden aan de rijken. Hierdoor werd de kleur blauw een statussymbool.

Koningsblauw of Royal Blue

Op 27 april 2016 beleven we in Nederland de derde Koningsdag, nadat Willem-Alexander op 30 april 2013 ingehuldigd werd als Koning der Nederlanden. Deze dag was onder meer onvergetelijk door de prachtige, koningsblauwe creatie van modeontwerper Jan Taminiau die prinses Máxima droeg. De kleurkeuze werd alom geroemd. Een conservator van het Gemeentemuseum Den Haag zei hierover in het Algemeen Dagblad van 1 mei 2013: “Ik begreep de keuze pas toen het koningspaar op de troon zat. Ze zijn een eenheid. Door de rode mantel, het witte rokkostuum en die veelbesproken japon. Samen de Nederlandse driekleur.” Koningsblauw, ook wel royal blue genoemd, is een diepblauwe kleur en was vroeger een paarsblauwe tint. Tegenwoordig is koningsblauw een meer heldere tint die lijkt op kobaltblauw. De term royal blue is de Engelse aanduiding voor de kleur koningsblauw. Het verhaal gaat dat de kleur zijn oorsprong vindt in de kleur van de jurk die een textielfabrikant in Rode, Somerset in een competitie ontwierp voor de Britse koningin Charlotte of Mecklenburg-Strelitz (1744-1818). Hij vond de kleur Royal Blue uit en kreeg een certificaat om de kleur onder deze naam te verkopen.

Interieur en sieraden met Koninklijke allure

Met de diepblauwe kleur koningsblauw kunt u uw interieur Koninklijke allure geven. Antiek Stijl Webwinkel biedt in de verschillende categorieën vele accessoires aan met (konings)blauwe tinten. De kleur blauw kan altijd, is niet modegevoelig en tegelijkertijd altijd stijlvol. Dus versier uw interieur voor Koningsdag en erna met koningsblauwe vazen, kussen, verlichting, sculpturen en andere decoraties. Ook zijn er bij Antiek Stijl Webwinkel diverse sieraden met koningsblauwe stenen en blauw emaille verkrijgbaar. Juwelen met Koninklijke allure: perfect voor een feestelijke gelegenheid of om iedere dag van te genieten.

Bron: wikipedia.org

Blauw bloed 

Royals in royal blue: Hertogin van Cambridge Catherine, Koningin Máxima en Kroonprinses Victoria van Zweden. 1. Oorknopjes Vanmij Blauw Emaille 2. Meubelstof Casia 3. Badkamerlamp Gekleurde Menhir 4. Schaal Royal Blue met gouden spikkels 5. Kussen Pauw