Tin van toen en nu

4 februari 2013 15:49
Gebruiksartikelen, zoals serviesgoed, werden vroeger vaak van tin gemaakt. Kannen, borden, schalen, drinkbekers: tin speelde een ongelooflijk belangrijke rol. Kunststof en roestvrij staal bestonden immers nog niet en glas en aardewerk waren te kostbaar. Tegenwoordig zien we tin vooral terug in decoraties. Zo ook bij Antiek Stijl Webwinkel.

Servies

Hoewel er tegenwoordig nog steeds serviesgoed van tin wordt gemaakt, zoals schalen, is er een belangrijk verschil met het tin van vroeger. Het tin van nu, dat verkrijgbaar is bij Antiek Stijl Webwinkel, is namelijk 100% loodvrij. Hierdoor is tin, ook wel edeltin genoemd, zeer geschikt voor het vervaardigen van bijvoorbeeld een mooie etagère of presenteerschaal.

Zilvertin

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit er in zilvertin geen zilver. Toch wordt deze term vaak gebruikt om aan te duiden dat het blanke tin extra gepolijst is. Hierdoor krijgt het tinnen accessoire een hogere glans, waardoor het op zilver lijkt. Een toevoeging van een kleine hoeveelheid koper kan een hogere glans geven. Het resultaat liegt er niet om: fotolijst Window en Jugendstil kandelaar Isa zijn werkelijk schitterend.

Patina

Wie houdt van de antieke en authentieke look van decoraties, zal zeker ook speciale aandacht hebben voor tin. Tin kan na jaren namelijk grijzer worden door oxidatie, ook wel patina genoemd. Deze verkleuring gebeurt echter uiterst langzaam. Wie graag de glans wilt behouden, kan het tinnen object simpelweg poetsen met koperpoets. Hierbij is het belangrijk de poets goed uit te wrijven.

Onderhoud

Zoals hiervoor beschreven kan tin worden onderhouden met koperpoets. Het is aan te raden om het tinnen object één à twee keer per jaar schoon te maken in een warm sopje met wat mild afwasmiddel. Hierna is het zaak het tin goed te laten drogen. Gebruik in geen geval schuurmiddel.