Oneindige motieven

28 oktober 2015 11:00
Vervlochten motieven, motieven zonder begin en zonder einde. Deze ‘oneindige’ motieven hebben niet zelden een symbolische waarde. Voor iedereen is deze symboliek vrij in te vullen en dat maakt deze motieven zo geliefd.

Culturen

Oneindige motieven komen voor in verschillende culturen en hebben binnen die cultuur vrijwel altijd een symbolische betekenis, hoewel deze betekenis niet altijd bekend hoeft te zijn. De eeuwenoude Keltische cultuur kent als oneindig motief de Keltische knoop, stammend uit de 8e eeuw en ook wel triquetra genoemd. De ‘celtic knot’ staat symbool voor leven, dood en wedergeboorte als ook de drie natuurkrachten: land, lucht en zee. Ook Indiase motieven hebben vaak sierlijke, oneindige elementen, evenals kunstobjecten van de Inca’s en Azteken. Binnen de Ottomaanse cultuur en islamitische kunst zijn arabesken een bekend voorbeeld van het gebruik van oneindige motieven. Herkenbare doorlopende en repeterende (denkbeeldige) bewegingslijnen vormen het patroon.  Ook het arabeskmotief heeft voor moslims een symbolische waarde. Eindeloze motieven, zoals in arabesken, komen ook in de heraldiek voor. In de tweede helft van de 12e eeuw was het in Europa een gewoonte om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, de welbekende wapens. Tijdens de Renaissance bijvoorbeeld waren deze oneindige motieven vaak zwierig en kronkelig en bovendien symmetrisch, zoals een gestileerde klimplant. Deze patronen zien we ook terug in de Antiek Stijl Webwinkel, bijvoorbeeld in behang en meubelstoffen.

19e en 20e eeuw

Eindeloze motieven, patronen zonder begin en einde, met florale elementen zijn met name binnen de Art Nouveau veel gebruikt. Vaak zijn het sierlijke bloemen en planten, stengels, bladeren en knoppen, die met elkaar vervlochten zijn tot een oneindig motief. Ook binnen de Arts & Crafts Movement, de 19e-eeuwse kunstzinnige beweging die streefde naar de terugkeer van vakmanschap en eenvoud van ontwerp, waren onafgebroken patronen geliefd. Hieruit bleek de liefde voor ambachtswerk. Bekende oneindige motieven in de Nederlandse kunst zijn de ingenieuze, wiskundige patronen van M.C. Escher (1898 - 1972). Door de vlakverdeling en onmogelijke composities speelde Escher met perspectief.

Cadeau

De aantrekkingskracht van een oneindig motief is dat de symbolische waarde persoonlijk in te vullen is. Een grenzeloos motief kan staan voor liefde, vriendschap, geboorte of eeuwigheid. Daarom is een sieraad of accessoire met een oneindig motief een prachtig cadeau om te geven. Bij Antiek Stijl Webwinkel zijn bijzondere sieraden verkrijgbaar met onder meer Keltisch geïnspireerde onderwerpen, maar ook met florale vormen, die kenmerkend zijn voor de Art Nouveau stijl. Sieraden met meer geometrische en klassieke motieven zijn eveneens te vinden in de categorie Sieraden. In de categorie Tassen is een uitgebreide collectie Art Nouveau tassen verkrijgbaar, waarin de onafgebroken zwierige lijnen zorgen voor een mysterieus samenspel. Kijk ook eens in de categorieën Meubelstoffen, Sierkussens en Historisch behang voor verschillende voorbeelden van repeterende, eindeloze motieven die de fantasie prikkelen.  

1. Behang Allison 2. Handtas Rondeau Cyrene 3. Oorbellen Celtic Knot 4. Kussen Rajasthan 5. Collier Twist 6. M.C. Escher Agenda 2016

1. Behang Allison 2. Handtas Rondeau Cyrene 3. Oorbellen Celtic Knot 4. Kussen Rajasthan 5. Collier Twist 6. M.C. Escher Agenda 2016