Delfts blauw

29 september 2014 12:39
Delfts blauw behoort zonder twijfel tot Nederlands erfgoed. Het Delfts blauw, dat eind 19e eeuw ontstond als alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein, is vandaag de dag geliefd als authentiek Hollands geschenk. Bij Antiek Stijl Webwinkel kunt u terecht voor fraai op Delfts blauw ge√Įnspireerd aardewerk.

Historie

Delfts blauw aardewerk wordt traditioneel in Delft vervaardigd. Aan het einde van de 19e eeuw werd Delfts blauw in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. De industrie werd omstreeks 1800 weggevaagd door goedkoper aardewerk uit met name¬†Engeland. Tegenwoordig is er nog maar √©√©n fabriek in Delft die ‚Äėecht‚Äô Delfts blauw produceert: De Porceleyne Fles of Royal Delft. De in 1653 gestichte fabriek is ook als museum te bezoeken.

Geschenken

Beroemd zijn vooral de Delfst blauwe¬†tegels, apothekersflessen, sierborden, vazen, kandelaars en het serviesgoed. Bij Antiek Stijl Webwinkel zijn diverse woonaccessoires verkrijgbaar die ge√Įnspireerd zijn op Delfts blauw aardewerk. Deze fraai vervaardigde artikelen zijn ideaal als typisch Hollands geschenk aan een bijvoorbeeld een buitenlandse (zaken)relatie, zoals Kandelaar "A convenient gift", Gebakservies Joy, Sculptuur Delfts blauwe Uil, armband Delfstblauw en cadeauset Hollandse tegels. Om de sfeer van Delfts blauwe glorie in het huis te laten herleven kiest u voor behang Wash Day en kussen Rajasthan.

Delfts blauwe uil Cadeauset Hollandse Tegels

Kandelaar A Convenient Gift  Behang Wash Day 

Antiek aardewerk

Ge√Įnteresseerd in meer kunstzinnig aardewerk? Kijk dan eens naar de collecties Iris en Laila, naar het voorbeeld van Gouds plateel en lees ook het blog over plateel. Bent u tot slot op zoek naar authentiek, antiek Delfts blauw, Gouds plateel of ander aardewerk? Koop dan het boek Antiek Reisgids Europa. Een ideale reisgids voor het opsporen van kwaliteitsantiek en verzamelgoed in 50 Europese steden.