Wandkleden: historisch en decoratief

9 januari 2013 11:52
Iedereen die een wandtapijt in een museum heeft gezien kan zich dit waarschijnlijk nog heel goed herinneren: het vakmanschap, de gedetailleerde voorstellingen, de rijke stoffen en het vaak indrukwekkende formaat van de historische wandtapijten. Zo groot als de topstukken in de meeste musea vindt u ze bij Antiek Stijl Webwinkel niet, maar even prachtig als schitterend wel.

Vlaamse tapijtindustrie

Het zijn onze zuiderburen die in de Middeleeuwen de basis hebben gelegd voor de wandtapijtindustrie. In de 14e eeuw gingen Vlaamse steden zich toeleggen op tapijtnijverheid. Met name in de 16e eeuw bloeide de wandtapijtindustrie op in onder andere Doornik, Brugge, Antwerpen, Brussel en Oudenaarde. Ook in Nederland kwamen aan het einde van de 16e eeuw belangrijke productiecentra in Delft, Amsterdam en Gouda.

Functie

Vooral vorstenhuizen kochten graag en vaak wandtapijten. Dit kwam onder meer doordat het wandtapijt goed verplaatsbaar was: het kon makkelijk meegenomen worden van de ene residentie naar de andere. Het wandtapijt deed dienst als een soort behang: kale en koude stenen kasteelmuren werden met een wandtapijt bedekt. Bovendien werd het wandtapijt gezien als een symbool voor rijkdom, macht, prestige en luxe. 

Weeftechniek

Hoewel de meeste wandtapijtweverijen niet meer met de hand weven, is het weven van een wandkleed, ook wel gobelin genoemd,¬†vandaag de dag¬†nog steeds een zeer nauwkeurige en kunstzinnige aangelegenheid. Op ingenieuze wijze worden alle mogelijke voorstellingen gecre√ęerd¬† en met¬†een breed scala aan gekleurde¬†stoffen met veel precisie geweven. Het weven van wandkleden wordt door vaklieden gedaan zodat een kwalitatief hoogwaardig¬†wandtapijt het resultaat is.¬†

Thema's

Bij Antiek Stijl Webwinkel is er ruime keuze uit wandkleden/gobelins die allen een historische sfeer oproepen. Historische figuren spelen een belangrijke rol. Zo zijn in de collectie beeldschone wandkleden met portretten van Marie Antoinette en Sissi te vinden. Ook wandkleden met romantische, weelderige tuinen, die in de Middeleeuwen al geliefd waren bij vorsten, zijn hier online verkrijgbaar.

Een wandkleed is een tijdloos kunstwerk dat al eeuwenlang geleden zijn bestaansrecht heeft aangetoond. Decoratief, warm en historisch: een wandtapijt is een sieraad voor aan de muur. De wandkleden zijn te vinden in de categorie Cadeau en Decoratie, in de subcategorie Wand/ Raamdecoratie.