Vincent van Gogh

7 april 2014 11:24
Vincent van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. De Nederlandse kunstschilder werd geboren in 1853 in het Brabantse Zundert, waar zijn vader dominee was, en leefde een deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij ook overleed. Mede geïnspireerd door het impressionisme en het pointillisme ontwikkelde Van Gogh zijn eigen stijl.

Kunsthandel en hulppredikant

Vincent begint zijn loopbaan in 1869 als jongste bediende in het Haagse filiaal van de internationale kunsthandel Goupil & Cie. Dit filiaal is opgericht door zijn oom. Na enkele jaren in de kunsthandel te hebben gewerkt wordt hij hulppredikant in Engeland en later zendingswerker in België. In 1880 komt hij tot het inzicht dat hij ook als kunstenaar dienstbaar kan zijn aan God.

Drenthe en Brabant

Vanaf 1880 tot 1890 was Van Gogh actief als kunstenaar en in die periode heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waaronder 600 schilderijen en bijna 1200 werken op papier. Van Gogh schildert onder meer in Den Haag en Drenthe en besluit in het Brabantse Nuenen boerenschilder te worden. In deze periode, in het jaar 1885, schildert Van Gogh een van zijn meesterwerken: De aardappeleters.

Parijs en Zuid-Frankrijk

In 1886 vertrekt Vincent naar Parijs, waar hij kennis maakt met de Franse impressionisten. Geïnspireerd door het Impressionisme en het Pointillisme ontwikkelt van Gogh zijn eigen stijl: de kenmerkende losse penseelvoering (losse streekjes verf) en een lichter kleurenpalet. In 1888 verhuist Van Gogh naar het Zuid-Franse stadje Arles. Hier schildert hij de natuur in rijke, felle kleuren en ontwikkelt hij een meer expressieve stijl. In 1889 gaat het slecht met de geestelijke gesteldheid van Van Gogh en wordt hij meerdere malen opgenomen in een inrichting. Hij heeft in de inrichting in Saint-Rémy een eigen atelier en schildert in deze periode vele meesterwerken, zoals de Irissen en De amandelbloesem. Laatstgenoemde schilderij schildert Van Gogh in januari 1890 voor zijn pasgeboren neefje Vincent Willem van Gogh, de zoon van zijn geliefde broer Theo. Op 29 juli 1890 overlijdt Vincent van Gogh als gevolg van een schot in zijn borst, die hij vermoedelijk zelf heeft gelost. Zijn broer Theo is bij hem.

Toegepaste kunst

Antiek Stijl Webwinkel biedt kunst van Vincent van Gogh in toegepaste vorm aan. De Irissen zijn prachtig verwerkt in een glazen vaas, welke tevens voorzien is van een gouden rand. Daarnaast is De amandelbloesem te zien in het prachtige, inspirerende wandkleed en in een fraaie waxinelichthouder.