Sieraden Symboliek

10 december 2013 14:36
Sieraden kunnen gedragen worden puur om kleding te versieren, maar kunnen tegelijkertijd ook een boodschap of gevoel uitdragen. Een sieraad is meer dan alleen een draagobject. Het dragen van een sieraad is een manier om een identiteit, stemming of religie te laten zien. Sieraden zijn expressiemiddelen.

Broches met een boodschap

Van een aantal politica is bekend dat zij bewust broches kiezen voorafgaand aan ontmoetingen met politieke gesprekspartners. Met de gekozen broche maakt zij duidelijk hoe zij over bepaalde kwesties denkt. Madeleine Albright, in de jaren '90 de Amerikaanse ambassadeur bij Verenigde Naties, schreef er zelfs een boek over. Albright heeft een enorme collectie pins en in het boek vertelt zij met voorbeelden over haar doordachte keuzes voor broches bij verschillende gelegenheden. Zo droeg zij bloemen en vlinders op goede dagen en spinnen op slechte dagen. Ook Hillary Clinton heeft de laatste jaren van haar carrière als Minister van Buitenlandse Zaken van de VS vaak broches gedragen en op sommige websites werd na elk publiekelijk optreden van Clinton gespeculeerd over de mogelijke symboliek van de broche. 

Symboliek

Een sieraad is een persoonlijke schat, niet zelden met een speciale betekenis. Het kan een erfstuk zijn of herinneren aan een bepaald persoon of aan een bepaalde gelegenheid. Bijvoorbeeld een verlovingsring, trouwring of een sieraad dat men kreeg van een ander dierbaar persoon bij een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsjubileum of diploma-uitreiking. Een sieraad met een engeltje kan om religieuze gekozen worden. Diverse edelstenen hebben een spirituele betekenis en kunnen om die reden speciaal gekozen worden. Kortom: sieraden kunnen symbool staan voor liefde, trouw, vriendschap, geluk, geloof, kracht, trots, overwinning, vrijheid, blijdschap, verdriet of rouw. Met een symbolisch sieraad draagt men altijd een persoonlijke schat dichtbij. 

Figuratief of abstract

Bloemen, parels, zwanen en vlinders roepen een gevoel van vrolijkheid en romantiek op. Sieraden met geometrische patronen stralen kracht uit. Vrouwfiguren staan voor elegantie en sensualiteit. Vogels en vleugels staan symbool voor vrijheid. Engeltjes kunnen bescherming en sereniteit uitbeelden. Een levensboom staat symbool voor familie. De collectie sieraden van Antiek Stijl Webwinkel is uitgebreid met een gevarieerd aanbod van klassieke sieraden en antiek stijl sieraden van diverse materialen, zoals Sterling zilver, goud en brons. Voor elke gelegenheid is een passende broche, armband, collier, ring, set oorbellen of set manchetknopen verkrijgbaar. Maak er een speciaal moment van. Een sieraad is een persoonlijk geschenk voor uzelf of een dierbaar persoon.