Plateel

26 november 2013 11:26
Fijn of poreus aardewerk dat gevormd is in een mal, met de hand beschilderd is en daarna veelal geglazuurd is, noemt men plateel. Het woord plateel komt van het Oud-Franse woord platel, dat platte schotel betekent. Binnen de Nederlandse kunstnijverheid kent plateel een boeiende geschiedenis. Tot op de dag van vandaag is plateel, zowel antiek als nieuw, waardevast en onder meer hierdoor geliefd bij antiek- en kunstverzamelaars.

Artistiek sieraardewerk

Tot in de twintigste eeuw had Nederland een groot aantal beroemde plateelbakkerijen, onder meer in Delft, Gouda en Rotterdam. Deze plateelbakkerijen legden zich toe op aardewerk, porselein en eierschaalporselein. Wereldberoemde plateelbakkerijen zijn Goedewaagen, Rozenburg, De Porceleyne Fles, Mobach en Koninklijke Tichelaar Makkum. Met name tijdens de Art Deco en Art Nouveau periode, aan het begin van 20e eeuw, bloeide de kunstnijverheidssector op het gebied van keramiek in Nederland op. Er werden kunstenaars aangetrokken die prachtig artistiek sieraardewerk maakten. Veel plateelbakkerijen zijn helaas verdwenen. Hierdoor is de exclusiviteit van plateel of Hollands aardewerk echter toegenomen. Nieuwe reproducties van Goedewaagen zijn nu online verkrijgbaar bij Antiek Stijl Webwinkel. Deze op vakkundige en authentieke wijze vervaardigde vazen en schalen van plateel vormen in elk antiek stijl en klassiek stijl interieur een rijke toevoeging.

Plateel vazen en plateel schalen

Plateel oorvazen, tuitvazen, (klep)kannen, vaasjes en¬†schaaltjes zijn verkrijgbaar¬†bij¬†Antiek Stijl Webwinkel. Gracieuze art nouveau motieven, ge√Įnspireerd op de natuur zijn volop aanwezig. Lelies, irissen, lotussen, boterbloemen, distels en clematissen in uitnodigende kleuren zijn¬†op zeer nauwkeurige wijze met de hand geschilderd op het poreuze aardewerk. Hollands aardewerk of plateel is veilig en gemakkelijk online te bestellen bij Antiek Stijl Webwinkel.

Een greep uit de collectie: Laila Oorvaas, Iris Cachepot, Vaas Manchu Lotus, Vaas Distel, Engelse Karaf Boterbloem, Oorvaas Papagayo en Vaas Orange Clematis. Alle plateel is te zien in de categorie Vazen / Schalen onder de hoofdcategorie Cadeau en Decoratie.