Acanthusblad

11 november 2013 15:17
'Bladerend' door de verschillende pagina's op deze website, zult u ongetwijfeld meerdere keren het acanthusblad tegenkomen. Het blad is afkomstig van de Acanthus, een doornachtige, mediterrane plant met sierlijk krullende bladeren. Als motief is het acanthusblad veel gebruikt voor ornamenten binnen de bouwkunst. Het motief werd al toegepast door de Oude Grieken.

Acanthusblad door de eeuwen heen

Niet alleen binnen de Korinthische Orde van de Oud-Griekse architectuur was het acanthusblad een populair motief voor de versiering van kapitelen, de Romeinen namen deze vorm van ornamentiek over en door de eeuwen heen bleef het acanthusmotief een geliefd onderwerp binnen de bouwkunst. Zo zijn acanthusbladeren te zien in de bouwkunst van de Barok, Renaissance en het Classicisme. Net als in de Oudheid werden de acanthusbladeren als voorbeeld gebruikt voor de versiering van kapitelen. Deze worden dan acanten genoemd.

Acanthusbladeren in woondecoraties

Omdat het acanthusblad als decoratie een lange historie heeft en al sinds de Griekse Oudheid wordt gebruikt, geeft het acanthusmotief een klassieke en antieke sfeer. Het is dan ook niet vreemd dat Antiek Stijl Webwinkel diverse woonaccessoires en woondecoraties versierd met acanthusbladeren in de collectie heeft. Schalen, doosjes, kandelaren, lampen en fotolijsten versierd met acanthusblad zijn online verkrijgbaar bij Antiek Stijl Webwinkel. 'Blader' door de diverse categorieën en ontdek de weelderige uitstraling van het acanthusmotief. 

Producten met acanthusblad

Enkele producten uit de webwinkel met acanthusmotieven zijn Schaal Marie Louise, Schaal Wightwick, Sieradendoosje Morgan, Fotolijst Monteverdi, Kandelaar Acanthus en Acanthus Kroonluchter, Tracery Box en de French Cabinet Set. Bestel gemakkelijk en veilig online bij Antiek Stijl Webwinkel, een betrouwbaar online winkeladres voor cadeaus, decoraties en meubelen in antieke en klassieke stijl.