Het feest van Sint Nicolaas

28 oktober 2013 12:03
Sinterklaas is vandaag de dag uitgegroeid tot een volksfeest waar jong en oud plezier aan beleven. Van oorsprong is het een kinderfeest. Het Sinterklaasfeest, waarbij op de vooravond van de sterfdag van de Heilige Nicolaas van Myra pakjes worden uitgedeeld, heeft de afgelopen eeuwen al verschillende uitingsvormen gehad.

Historie

Hoewel de oorsprong van Sint-Nicolaas zelf teruggaat tot de 3e eeuw, heeft men over het Sinterklaasfeest in Nederland bronnen kunnen vinden uit de 15e eeuw. Men zou al in de 15e eeuw op 5 december de schoen hebben gezet. Destijds werd in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht door rijke Utrechters iets in de schoenen gelegd, waarna de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december. Dit blijkt uit archiefstukken. Ook op twee schilderijen van Jan Steen uit de 17e eeuw is de Sinterklaasochtend vastgelegd. Kinderen kregen speelgoed en lekkernijen, zoals speculaas, pepernoten en borstplaat. De moderne vorm van het feest van Sint Nicolaas is waarschijnlijk afgeleid van het boek Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863). 

Klassieke Sinterklaascadeaus

Vandaag de dag is het feest waarbij Sinterklaas en zijn Pieten in het hele land vanaf 16 november worden verwelkomd. Iedereen leeft toe naar 5 december, want dan is het pakjesavond. Kinderen krijgen speelgoed en zoetigheden en volwassenen maken voor elkaar een suprise met gedicht. Het is een feest voor jong én oud. Daarom kan de Sint ook bij Antiek Stijl Webwinkel inkopen doen als het gaat om Sintcadeaus. Antieke sieraden, klassieke sculpturen, decoratieve sierkussens en andere woondecoraties zijn geliefde cadeaus en makkelijk online te bestellen bij Antiek Stijl Webwinkel. Winkel veilig en gemakkelijk online voor grote cadeaus en kleine schoencadeautjes. 

Bron illustratie: Rijksmuseum Amsterdam online catalogueHet Sint Nicolaasfeest, Jan Havicksz. Steen, 1665-1668