Engelen, Cupido's en Cherubs

1 oktober 2013 14:01
Engelen, cupido's of cherubs worden al eeuwenlang in de kunsten gebruikt. De romantische figuren zijn met name in de Renaissance periode en later in de Barokperiode volop te zien. Bij Antiek Stijl Webwinkel zijn diverse cadeaus, sieraden en decoraties verkrijgbaar die gedecoreerd zijn met engelen.

Engelen in de kunst

Op de kussens Engelendroom en Dagdromer¬†staan de beroemde engelen van de¬†Italiaanse kunstenaar Rafa√ęl. De engeltjes zijn te zien in het kunstwerk ' De Sixtijnse Madonna' uit 1512, een beroemd werk uit de hoog renaissance periode. Tijdens de renaissance in de periode tussen de 14e tot de 16e eeuw worden engelen vaak geschilderd of gebeeldhouwd in kunstwerken over religieuze verhalen en figuren. Daarnaast is er in de kunsten ook veel aandacht voor mythische figuren, waarbij wordt gezocht naar de perfecte balans tussen statige compositie en beweging. De kennis van de anatomie speelt hierbij een belangrijke rol. Cupido of Amor is in de Romeinse mythologie het hulpje of de goddelijke, eeuwige zoon van Venus (Aphrodite), de godin van de liefde. Daarom staat cupido vaak symbool voor verliefde stellen en is hij op Valentijnsdag veelvuldig te zien. Tot slot worden frivole engeltjes ook veel gebruikt als decoratie tijdens de barokperiode.

Cherubijn, serafijn en putto

Cherubijnen, cherubs of cherubim zijn engelen van het tweede koor, volgend na de serafijnen. Serafijnen zijn engelen van hoge rang. Er zijn dus verschillende namen voor engelen en elke engel heeft zijn eigen plek in de mythologie of religie. Zo was het een cherubijn die de Hof van Eden met vlammend zwaard bewaakt nadat Adam en Eva uit het paradijs zijn verjaagd. Een cherubijntje is ook wel een gevleugelde putto. Een putto of amaretto is in de schilder- en beeldhouwkunst een mollig kinderfiguurtje dat meestal naakt is. Als het figuurtje vleugels heeft, noemt men deze een cherubijntje. 

Cadeaus en decoraties met engelen

Bij Antiek Stijl Webwinkel zijn vele cadeau en woondecoraties verkrijgbaar die versierd zijn met engelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zeepschaaltjes met engeltjes, een spiegel met gouden engeltjes, een¬†broche¬†of hanger met een cupido, klokken met engelenfiguren, cupdio hanglampen, een sculptuur van de Rafa√ęl engeltjes, een engelen notitieboek of een mooie badkamerset met engelen. Natuurlijk zijn er bij Antiek Stijl Webwinkel nog meer woondecoraties en cadeaus verkrijgbaar met engelenfiguren. Kijk rond en ontdek de lieflijke figuurtjes in de verschillende categorie√ęn. Engelen, cherubijnen of cherubs passen vanzelfsprekend heel mooi in een antiek en klassiek interieur.¬†