Artistieke reclamemakers van weleer

27 november 2023 16:00
Artistieke ontwerpers worden goed vertegenwoordigd op onze webwinkel. Al in de vroege 20ste eeuw werd door een aantal van hen reclame gemaakt aan de hand van affiches. De stijl was destijds vernieuwend en kan nog altijd op veel waardering rekenen. Laat u inspireren! Mooie cadeau's trouwens voor de kerst..... Fijne feestdagen toegewenst!

Jules Cheret

Parijs is dé hoofdstad van de belle époque. Het was in deze tijd dat Jules Chéret (1836 –1932) affiches maakte voor cabarets en theaters waaronder het beroemde Folies Bergère, Théâtre de l'Opera en de Moulin Rouge. Tijdens zijn carrière heeft hij meer dan 1000 affiches ontworpen. Allemaal even opvallend door hun spectaculaire kleurgebruik. De doorgaans minimale hoeveelheid tekst en pakkende illustratie zorgden ervoor dat ook een ongeletterd publiek de boodschap begreep.

Theophile Alexandre Steinlen

“Le Chat Noir’: Het beroemde affiche van Théophile-Alexandre Steinlen (1859 -1923) voor het legendarische cabaret op de Parijse heuvel Montmartre. De Zwitserse schilder en illustrator maakte de illustratie in 1896. Het etablissement heeft zijn naam te danken aan een kat die de eigenaar op straat had gevonden. In een paar jaar tijd groeide Le Chat Noir uit tot een populaire ontmoetingsplaats van schrijvers, artiesten en cabaretiers. In navolging werden in andere Europese steden gelijknamige gelegenheden geopend. 

   

Alfons Mucha

Alfons Mucha (1860 - 1939) brak door met een affiche voor het toneelstuk Gismonde met de Franse actrice Sarah Bernhardt in de hoofdrol. Zij was op dat moment dé ster van het Parijse theater. Zijn werk was ongekend populair en het duurde niet lang voordat de door hem ontworpen affiches van de straten werden geroofd. Zijn flamboyante stijl kan nog altijd op veel waardering rekenen.

David Dellepiane

David Dellepiane (1866-1932) was een Franse schilder, lithograaf en affichekunstenaar van Italiaanse afkomst. Hij kwam uit een familie van ambachtslieden; zijn grootvader was een decorateur, zijn grootmoeder een goudborduurster en zijn vader een houtsnijder die werk vond bij de Franse marine. Beïnvloed door de affichekunst van Alfons Mucha,  leerde hij onder leiding van Jules Chéret alles over lithografie.De Franse spoorwegmaatschappij Paris-Lyon-Méditerranée (PLM) was een van zijn belangrijkste opdrachtgevers.

Wilt u nog meer inspiratie op doen met het oog op de decembermaand, vergeet dan niet een kijkje te nemen in onze speciale Kerstcategorie. Of onze open dag te bezoeken op zaterdag 2 december tussen 11:00 en 16:00 uur. Wees welkom!