Geweldig nazomeren

7 september 2023 14:00
Zomerachtig weer in de periode dat het normaal gesproken herfst is. Dit fenomeen noemt men ook wel Indian Summer. De precieze oorsprong van de term is onzeker. Mogelijk werd hij zo genoemd omdat hij voor het eerst werd opgemerkt in gebieden die bewoond werden door inheemse Amerikanen die in de de herfst jaagden.

In sommige landen wordt nazomerweer naar een heilige genoemd. Zo spreekt men in Engeland van sint-lucaszomer, in Zweden van Britsommar naar de heilige Brigitta, in ItaliĂ« van de zomer van Theresia en in Frankrijk van l’étĂ© de St. DĂ©nis.

In deze tijd van het jaar daalt de gemiddelde middagtemperatuur flink, maar er zijn ook regelmatig perioden die volledig aan de zomer doen denken. Weerkundig is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. De wind Boven West-Europa komt uit zuidelijke richtingen, waardoor warme lucht uit het Middellandse Zee gebied wordt aangevoerd.

In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Het dagrecord voor november werd behaald op 1 november 2014 toen in Limburg 22,0 graden werd gemeten. De hoogste temperatuur van de 21e eeuw voor de maand november .

De seizoenen spelen ook een rol in de collectie van Antiek Stijl Webwinkel. Zo zijn er windlichtjes gedecoreerd met  de jaargetijden van de kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939). Perfect voor de korter wordende dagen. Evenals de Tiffany “4 Seasons” lampen die met behulp van verwisselbare glasstukjes aangepast kunnen worden aan de seizoenen. En wat te denken van een tas in de vorm van een esdoornblad?

   

Het is slechts een kwestie van tijd voordat de bladeren weer gaan vallen. Geniet daarom van de nazomer en van al het prachtigs dat onze webwinkel te bieden heeft.