ANTIEK stijl Keramiek

8 augustus 2022 14:30
Er is nieuw keramiek te zien in onze webwinkel! We zijn er super trots op. Allerlei soorten bloemen, vlinders, libellen, vogels en bladeren zijn te ontdekken op het ambachtelijke aardewerk. De potten, vazen, schalen, serviezen, kandelaren of sculpturen zijn gemaakt door professionals. RESPECT voor al die knappe mensen die de pottenbakkerskunst zo goed beheersen!

Aardewerk is een verzamelnaam voor alle producten die zijn gemaakt van gebakken klei. De naam is afgeleid van keramos, het Griekse woord voor pottenbakkersklei. Keramiek is onder te verdelen in aardewerksteengoed en porselein. Deze keramieksoorten verschillen door de samenstelling van grondstoffen en de temperatuur waarop ze gebakken worden.

Het aardewerk wordt graag versierd. Dit kan met opliggende vormen, de zogenaamde ringeloor techniek. Er kunnen natuurlijk ook delen uitgekerft worden. Vaak worden de kunstwerken beschilderd. Soms met de vrije hand, maar ook met behulp van sjablonen. Transfers worden gebruikt als het aardewerk in serie wordt vervaardigd. Door het oppervlak uiteindelijk te voorzien van glazuur laat aardewerk geen vocht door en krijgt het een aantrekkelijke glans.

Bekend is de Majolica of maiolica: in de oorspronkelijke betekenis een type aardewerk met gekleurde decoraties op een ondoorzichtige witte ondergrond van tin-glazuur. Beroemd is de Italiaanse maiolica uit de renaissance. In Frankrijk ontwikkelde zich de majolica tot faience (plateel), in Nederland en Engeland tot Delfts blauw.

Zie onze categorie vazen en schalen! Voor prachtige decoratieve kunst.