Een overvloed aan parels

18 augustus 2021 12:00
Waarschijnlijk zijn mensen al ongeveer 6000 jaar bekend met parels. Egyptenaren waren ermee vertrouwd en ook in Mexico heeft men parels gevonden die stammen uit enkele duizenden jaren voor Christus. Op diverse werelddelen worden parels gebruikt voor verschillende doeleinden; als talisman, in de geneeskunde om kracht aan te ontlenen en als symbool van macht, wijsheid en geluk.

In de 19de eeuw waren parelcolliers een kostbare accessoire, soms onderdeel van een parure. Een parure is een set sieraden die speciaal gemaakt is om bij elkaar te dragen. Zoals een halsketting, broche, oorbellen en een of twee armbanden. Een tiara kan ook onderdeel zijn van een parure. Het was een belangrijk statussymbool.

De geboorte van een parel

Natuurlijk gevormde parels zijn uiterst zeldzaam. Naar schatting 1 op 15.000 wilde oesters bevat een parel. Een parel ontstaat op het moment dat een vreemd voorwerp de schelp van hoofdzakelijk oesters binnendringt. Het parelmoer omsluit het voorwerp waardoor een parel ontstaat. Vanwege hun zeldzaamheid worden de meeste parels gekweekt. Al in de 13e eeuw ontstond het eerste kweekproces van zoetwaterparels in China. Pas sinds 1963 worden zwartkleppige pareloesters gekweekt die zwarte parels vormen.

Sierwaarde

Parels staan voor waardevol en duurzaam. Zo wordt een 30-jarig huwelijk of jubileum aangeduid met parel met paarlemoeren. Ter ere van zo’n jubileum kan een sieraad gegeven worden ter herinnering. Bij Antiekstijlwebwinkel zijn diverse sieraden te ontdekken om overdag en ’s avonds te dragen. Waar in vervlogen tijden nog tal van regels waren voor het dragen van sieraden bepaalt men dat tegenwoordig gelukkig zelf.

Kijk ook even naar Het meisje met de parel!