Een sieraad zonder of met kaars!

13 juli 2021 10:00
De langste dag valt op het noordelijk halfrond elk jaar rond 21 juni. Dit is ongeveer de dag waarop de zonnewende plaatsvindt en daarmee het begin van de astronomische zomer. Met de langste dag achter de rug worden de dagen weer korter. De kortste dag valt in de dagen rond 22 december. De aanloop naar de donkere dagen duurt nog lang, maar we nemen u graag mee langs ons assortiment met kandelaren om de avonden luister bij te zetten.

Behalve de decoratieve functie van een kandelaar, zorgen kaarsen voor licht, sfeer en romantiek. Ze geven een speels effect aan elke ruimte. Sinds de middeleeuwen worden er al kandelaars gebruikt. In hoofdzaal voor kerkaltaren. Antieke kandelaars werden meestal in paren vervaardigd. Tijdens de Barok en Rococo periode kregen de kandelaars allerlei extra versieringen in de vorm van schelpen en bloemen. Maar ook kandelaars in de vorm van menselijke figuren, die de kaarsenhouder boven hun hoofd houden, waren erg populair. De menselijke figuren zijn soms links en rechts geprofileerd, zodat ze naar elkaar kunnen “kijken” op tafel. Naast de enkele kandelaar raakten kandelabers steeds meer in zwang. In de 18e en 19e eeuw werd er steeds meer gebruik gemaakt van dit type kandelaar met 2,3 of meer sierlijke armen. Dat had alles te maken met het diner dat ’s avonds geserveerd werd. Nadat gas- en olieverlichting haar intrede deed, speelden kandelaars steeds meer een decoratieve en minder functionele rol.

De door Antiek Stijl Webwinkel geselecteerde kandelaren zijn gebaseerd op diverse kunststijlen zoals Art Nouveau en Art Deco. Veelal vervaardigd naar originele antieke modellen van bijvoorbeeld Albert Mayer voor de beroemde Duitse tinfabriek WMF. Maar ook handbeschilderd keramiek naar voorbeeld van Gouds plateel. 

 

Omdat een kandelaar een leven lang meegaat, is het een goede keuze om een fraai exemplaar cadeau te doen voor een bruiloft of jubileum.